12 Aralık 2014 Cuma


CHRO kavramını, İnsan Kaynakları Yönetimi ve Endüstriİlişkileri kapsamından hareketle, odağına insanı alan, yeteneği geliştirme, elde tutma vb. gibi kavramları kendinde barındırıp konunun lideri olan vizyon ve misyon sahibi profesyoneli olarak tanımlayabiliriz. Daha anlaşılır kavram olarak, İnsan Kaynakları Direktörü ya da İnsan Kaynaklarından Sorumlu Başkan/Genel Müdür/Genel Müdür Yardımcısı olarak tanımlayabiliriz.


Bir İK’cı gözünden CHRO’nun görevlerine değinecek olduğumuzda; işgücü stratejileri, örgütsel başarı, liderlik geliştirme, yönlendirme ve yetenek yönetimi(yedekleme planlaması) konuları göze çarpmaktadır.




Bir CEO’nun en temel sorumluluklarından biri de, başladıkları işin devam etmesini sağlamak ve bu işi devam ettirecek insanları yetiştirmektir. Bu bağlamda bakıldığında insan yetiştirme ve yetenekleri şirkette tutma konularında İK Profesyonelleri tecrübeli ve daha başarılıdırlar. İK tecrübesi olduğu zaman neyi, nasıl söyleyeceğinize daha dikkat edersiniz. Organizasyonlar yenilendikçeşirketin kimliği, değerler ve davranışlarla ilgili sorular önemli hale gelir.


Peki neden CHRO’lardan CEO olmalı sorusu akıllara geliyor?

 Yukarıda da değindiğimiz gibi, CEO’ların sorumluluklarından biri olan insan yetiştirme konusunda başarılı olmalarının yanında yapılan araştırmalara bakıldığında, binlerce C seviyesi (CEO, CFO, COO, CIO, CHRO ve CMO) liderin 360 derece değerlendirmelerini incelediklerinde; liderlik tarzları, düşünce tarzları ve duygusal yeterlilikleri açısından CEO’ların özelliklerine en çok benzeyen grubun CHRO olduğu görülüyordu. Buradan çıkarılacak sonuçların başında CEO pozisyonunu doldurmak isteyen şirketlerin CHRO’lara şans vermesi gerektiğidir.

Her ne kadar yukarıda olumlu taraflarından bahsetmiş olsak da, bizİK’cıların kabullenmesi gereken pesimist tarafımız ‘yeterli teknik ve finansal yeteneklerin’ yeterli seviyede olmadığı. Elbette birinci sınıf CHRO olmak için dönemsel olarak iş rotasyonunun olması gerektiği düşüncesinde hem fikiriz. İK’cılar olarak sosyal olan insan, kaynağımızı oluşturduğundan bakış açımızı bu yöndenşekillendiriyoruz. Bu anlamda baktığımızda yetenek gelişimi, takım oluşturma ve kültür yönetimi gibi konularda başarılı olmak isteyen bir CEO’nun en yakın arkadaşını CHRO oluşturması gerektiği fikrine varıyoruz.


“İyi mükemmelin düşmanıdır” sözleri ile hafızalarımıza kazınan Jim Collins’in kurumsal başarı için “doğru insanları aranıza alın” ifadeleri yeteneğe ve ik’nın temel fonksiyonlarından biri olan seçme ve yerleştirmenin, çalışanları doğru işlere ve doğru kurumlara yerleştirmenin önemini ortaya koymaktadır.

Bir önceki yazımızda da değinmiş olduğumuz “dünyanın en iyi oyuncularını da getirseniz, bir teknik direktör onları bir araya getiremiyorsa sonuç başarılıolmaz” düşüncesi bu konunun da gündemini oluşturmaktadır. CHRO’lardan neden CEO olmalı sorusunun bir anlamda yanıtını oluşturan bu düşünce, doğru yetkinliklere ve yeterliliklere sahip CHRO’nun doğru insanları doğru işlere konumlandırarakşirketi daha başarılı bir geleceğe taşıyabileceği sonucuna varabiliriz.

Başarılı CHRO’ların CEO olabilmelerini görebilmek dileğiyle..

0 yorum

Follow Me